Ползи от фибрите в храната

Фибрите са несмилаемите части от въглехидратите, плодовете и зеленчуците. Те стимулират перисталтиката на червата и отделянето на отпадните продукти от храносмилането. Пълнозърнетите и бобовите храни са най-добър източник на фибри.

Най-чести ползи от фибрите в храната

Фибрите действат като метла и гъба за червата. Като гъба, те попиват водата и ненужните мазнини, сгъстяват изпражненията, забавят абсорбцията на храната и дават дълготрайно чувство за ситост.

Други фибри почистват ненужните вещества от храносмилането и помагат да се изхвърлят. Приемът на фибри при възрастните служи за профилактика на заболявания на стомашно-чревния тракт, дори се намалява риска от рак на дебелото черво.

При децата, фибрите ускоряват преминаването на отпадните продукти през червата, омекотят изхожданията и помагат при запек. Често децата до една година страдат от упорит запек и твърди изхождания. Но освен фибри, е важно детето да пие и много течности.

Кои са храните, богати на фибри?

Най-добри източници на фибри са зеленчуците, особено картофите с кожата, пълнозърнестите продукти (като пълнозърнест хляб), небелени ябълки, сини сливи, круши, праскови, кафяв ориз, пълнозърнеста паста, овесени ядки, ряпа и репички, патладжан, тиквички, всичко бобови.

Смляното ленено семе също е богато на фибри и може да се добавя към закуските. За да има фибри, храната трябва да е небелена и да не е рафинирана. Това означава цели зърнени храни с обвивката и необелени плодове и зеленчуци. За това е важно да се храним с естествени храни, така както се срещат в природата.

Фибрите и въглехидратите вървят ръка за ръка

Добрите и полезни въглехидрати, са тези, които съдържат фибри. Лошите въглехидрати нямат фибри, те са отстранени при преработката и рафинирането им.

Храните, които съдържат въглехидрати и захари, но са богати на фибри, са по-полезни отколкото храните с много захари, но без съдържание на фибри. Фибрите забавят усвояването на въглехидратите от храната в стомаха и я превръщат в нещо като гел. Така нивата на кръвната захар остават стабилни и няма скокове нагоре-надолу, както е при лошите захари.

Всички бисквити, вафли, сладкарски изделия съдържат много захар, но нямат фибри. Храненето с такива храни е вредно за развитието и поведението на детето. Храните със захари без фибри, водят до резки скокове на кръвната захар и отделяне на хормони на стреса. Това води до променливо и нестабилно поведение при децата.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com