масаж

Редовният масаж на вашето бебе е полезен за неговото емоционално и физическо здраве. Нежното докосване и ритмичното движение са сред най-силните форми на комуникация между бебетата и техните родители, което го прави идеален способ за укрепване на връзката между вас. Освен това, ще ви помогне да научите как да четете сигналите на бебето и да реагирате по-добре на неговите нужди.

Според изследвания, бебетата, които биват масажирани, имат по-добро кръвообращение, храносмилане и дишане. Проучвания показват, че масажът помага на недоносените бебета да наддават по-бързо задравословно тегло. Освен това стимулира развитието на мускулите и укрепва костите, както и помага за осигуряване на по-добър сън на бебето.

Освен за бебето, масажът е полезен и за майката. Проучвания са установили, че когато масажират децата си, нивата на хормоните на стреса у майките намаляват и жените се чувстват по-спокойни и щастливи.

Експертите си противоречат за възрастта, на която можете да започнте да правите масажи на вашето бебе. Според някои е добре да започнете възможно най-рано след раждането и така да помогнете на бебето в адаптирането към новата среда. Според други е добре да изчакате 3-4 месеца бебето да укрепне, за да не се претоварва сетивната му система. Вие най-добре може да прецените какво би било най-добре за Вашето дете, но при всички случаи изчакайте пъпната връв да падне и раната от нея да заздравее напълно. Избягвайте и масажа по главата, тъй като твърде много натиск може да попречи на правилното затваряне на фонтанелата.

Връзка

Изследванията показват, че комуникацията чрез докосване между бебе и родител е от жизненоважно значение за изграждане на привързано поведение. Също така помага на родителите да развият тази уникална връзка, която им помага да осъзнават от какво се нуждае бебето, преди то да може да комуникира.

Сън

Новородените, които получават редовни масажи, са склонни да спят по-добре, особено след баните. Помага на децата да се отпуснат и да си лягат сами.

Колики

Масажирането е един от най-добрите методи за успокояване на колики или газове, особено положително повлияване се наблюдава при нежното избутване на краката им до стомаха или имитацията на каране на колело.

Повишаване на имунитета

Масажът на новороденото подпомага кръвообращението. Освен това им помага да свикнат със заобикалящата ги среда – ярки светлини и силни звуци.

Правилен растеж

Редовният масаж насърчава правилното развитие на мускулите и костите. Това е особено се наблюдава при недоносените бебета. Изследванията показват, че ежедневният масаж за преждевременно роденото бебе води до увеличаване на наддаването на здравословно тегло дори по-бързо, отколкото при родените нормално

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com