слънце

Правете сянка

До колкото е възможно се старайте да избягвате силното лятно слънце през обедните часове, тъй като кожата на бебетата е много чувствителна и не бива да бъде излагана на директна слънчева светлина, освен в много ранните или късни часове.

Добър вариант е да намерите или създадете подходяща сянка, където децата да прекарват повечето от времето за „слънчеви бани“.

Облечете децата в леки дрехи, които да покриват ръцете и краката им. Естествените памучни и ленени тъкани в светли цветове са най-подходящи за летния сезон. Осигурете им подходящи шапки, които да предпазват не само главата, но и кожата на врата.

Летните чадъри също са много подходяща добавка към багажа ви за разходки.

Хидратация

С повишаването на температурите навън се повишава и нуждата на детето от хидратация. Малките деца все още не са напълно способни да регулират своята телесна температура, така че е много важно да ги предпазвате от прегряване и дехидратация. Каквото и да предпочита да пие вашето дете – кърма, вода, плодов или зеленчуков сок (в зависимост от възрастта) уверете се, че приема достатъчно количество.

Спрей с чиста хладна вода може също може да помогне за освежаване и разхлаждане на вашето дете. Ако детето ви вече е захранено с твърда храна, не прекалено студени парчета пъпеш, диня или ягода може да му помогнат да се охлади и хидратира.

Защита от слънце

За бебета под 6 месеца е противопоказно да се ползва слънцезащитен крем, тъй като кожата им е твърде деликатна. По добре е през първите месеци да го предпазвате използвайки сенки или дрехи.

След шест-месечна възраст може да вземете подходящи продукти, които да му осигурят необходимата SPF защита. Консултирайте се с вашия педиатър, ако не сте сигурни дали избраният продукт е подходящ.

Винаги избирайте специализирани, без аромати и парабени, за да намалите риска от възникване на раздразнение или алергия. Уверете се че имат UVA и UVB защита и нанасяйте редовно според указанията.

Внимавайте с облаците

Над 90% от UV лъчите могат да преминат през облаците, така че те не бива да ви заблуждават и да пренебрегнете да вземете необходимите предпазни мерки.

Метеорологичните прогнози включват и UV индекс за силата на слънчевите лъчи, всяка цифра над 3 е индикация за силно за вашето дете слънце и трябва да сте с повишено внимание през тези дни.

Забавлявайте се на слънце

И не на последно място – забавлявайте се!

Слънцето е здраве и е добре да взимаме най-доброто от него. Помага за усвояване на витамин D и подобрява настроението, така че нека слънчевите бани или разходки не се превръщат в досадно задължение, а в приятно време, което да споделите с вашето дете.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com