Приятните изненади на бременността

Най-вероятно вече сте запознати с някои от неприятните аспекти на бременността – гадене, умора, стрии, крампи или други неудобства. Това създава впечатление, че бременността е етап, който трябва да се изтърпи, за да можете да се насладите на майчинството после.

Но това не бива да е така. Бебето не е единственото хубаво нещо, което съпътства този период. Допълнителните хормони, отговорни за развитието на плода имат отпечатък и върху здравето на майката.

Независимо дали е планирана или случайна, всяка желана бременност е прекрасен етап от живота на жената.

Ето някои приятни изненади на бременността:

  • Здравословният начин на живот се превръща в навик

Бременността кара много жени да обръщат особено внимание на здравето, подходящото хранене и спиране на вредните навици. Отговорността към растящия в тях живот ги насърчава да откажат цигари, в дългосрочен план да намалят приема на алкохол, кафе или други субстанции, които в големи количества имат негативен ефект върху здравето.

Проучвания показват, че много жени с диабет се научават как най-добре да контролират състоянието си именно по време на бременност. Както и че здравословните практики през този период се запазват като начин на живот и след това.

  • Без болки

Рано или късно след раждане, месечният цикъл ще се възобнови в нормалните за вас стойности. Наблюдава се, че след раждане съпътстващите го крампи намаляват или дори изчезват напълно.

  • Намален риск от рак

Макар все още да се търси конкретната причина за тази статистика, проучвания показват, че жените, които са родили са в по-малък риск от развитие на рак на гърдата или яйчниците. Колкото по-рано се е случила бременността, толкова по-малък е риска.

Кърменето също се свързва с намален риск от развитие на определени видове рак.

  • Изострени сетива

Бременността изостря усещането за вкус и миризма. Много жени споделят, че храната има много по-богат вкус по време на бременност.

Според изследвания това се дължи на високите нива на естроген. Теорията е, че по този начин майката може по-лесно да открие и се опази от вредни субстанции и отрови.

  • Повишаване на самочувствието

Много майки споделят, че самочувствието им се е повишило по време на бременността. Жените прекарали нормална бременност, без усложнения, са открили нови лимити на собствените си възможности, умения и сила. Освен това е променило мирогледа им към по-общата картина и е намалило стреса им при срещани проблеми, което е повишило работоспособността им.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com