Привързано родителство

Привързаното родителство не е нова форма или практика на отглеждане на децата, а връщане на някои стари традиции, които носят повече свързаност, комфорт и засилват връзката между родителите и децата.

Някои от практиките на привързано родителство са откликване на плача и нуждите на бебето, носене на бебето често на ръце или в слинг/ергономична раница, спане заедно с бебето и др.

Плача на бебето

Бебетата са изключително уязвими. Докато в корема на мама са получавали всичко наготово, след раждането плача е единствения начин да покажат нуждите си.

Откликването на нуждите на бебето и взимането на бебето когато плаче, няма да го разглезят. Едно малко бебе няма как да ви манипулира, плача е неговия начин на общуване и оцеляване. Ако на него не се реагира, бебето се научава че не може да разчита на хората наоколо и става неуверено.

Не случайно бебето има нужда в първите месеци след раждането от по-близък контакт с майката. Първите 3 месеца след раждането се наричат четвърти триместър. През този период бебето има нужда да е близо до майката, в контакт кожа в кожа. А усещането на сърдечния ритъм на мама, с който е свикнало в корема го успокоява. Затова и бебетата, които се носят често в слинг/раница са по-спокойни и плачат по-малко.

Според д-р Харви Карп, който е разработил система за успокояване на бебетата, коликите не се дължат толкова на незряла храносмилателна система. Те се дължат на незрялост на нервната система и близкия контакт с майката спомага за това бебето да има по-малко колики и да е по-спокойно.

Носене на бебето

Носенето на бебето от майките е традиция, която съществува много отдавна. Докато е носено близо до майката, бебето е много по-спокойно, то може да спи, а майката да си върши домакинските задачи в това време.

Това не значи непрекъснато да носите бебето. Но и ако мислите, че може просто да оставите бебето да лежи и само да се забавлява с играчки, също няма да се получи. Носенето в слинг/раница ви дава повече свобода, не само вкъщи, но и възможност да излизате с бебето и да правите заедно много повече неща.

Сън заедно с бебето

Рядко има бебета, които спят непробудно цяла нощ. Родителството е свързано и с много безсънни нощи. Намирането на най-добрия за вас начин на спане е важно. Привързаното родителство включва и спане в близост с бебето. За много родители това е естествено и се практикува от много години.

Много бебета спят заедно с родителите си или в креватче, което е залепено до леглото. Това улеснява много нощните кърмения и не е нужно майката да става всеки път за да вземе бебето. Не се тревожете, че бебето няма да иска да спи само в последствие или че няма да можете да го отделите, това не е така.

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com