бебе

Дори и акозабележите знаци, че бебето ви е готово за захранване, педиатрите препоръчват да изчакате до 6 месечна преди да го направите.

Това е добре за неговото здраве, тъй като му позволява му да изгради имунитет, който ще му помогне за защита от алергиии или непоносимост към храни, както и общ имунитет към заболявания. Ако имате прояви на алергии към храни в семейството бъдете особено предпазливи, когато захранвате бебето, както и към въвеждането на потенциални алергени към менюто му.

Ако по някаква причина ви се налага да го захраните от по-ранна възраст, задължително се консултирайте с вашия педиатър, който да ви даде насоки, кое на е най-добре за вашето бебе, тъй като храносмилателната му система все още не е достатъчно развита, за да обработва храна.

Когато захранвате бебето не се фокусирайте, върху количеството храна, което то ще изяде. Необходимите му хранителни вещества, то си набавя от кърмата или адаптираното мляко. Важното е бебето да свиква с храненето и да започне да се запознава с различни аромати, вкусове и консистенции.

Ето няколко признака, че вашето бебе е готово да го захраните с твърда храна.

  • Може да стои седнало и да си държи главата само – бебето трябва да може да стои в правилна стойка за да може да приеме първата си храна
  • Прави дъвчащи звуци – бебето трябва да може да дъвче и преглъща храната си. Когато бебето се научи да преглъща правилно ще забележите, се лигави по-малко и изплюва по-малка част от водата и храната, която му предлагате.
  • Поглъща храната, а не я избутва от устата си навън.
  • Наддало е здравословно тегло – повечето бебета са готови за твърда храна, когато са удвоят теглото от раждането си. Обичайно това се случва около 6 месечна възраст.
  • Когато проявява любопитство към храната с която се храните – когато бебето ви ви наблюдава, проявява интерес какво ядете и иска да опита, когато посяга към чинията ви и иска да взима храна от там.
  • Има достатъчно добра кординация – бебето трябва да може да хваща храна и да я слага в устата си самостоятелно

Има няколко неща, които бебетата правят докато растат и които често биват объркавни с това, че бебето е готово за твърда храна.

Ето няколко от тях:

  • когато си дъвче юмруците
  • когато се буди през нощта
  • когато иска допълнително мляко

Това са обичайни неща, които бебета правят, докато растат и това не значи непременно, че бебето ви е готово за захранване.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com