Проблеми при новородено бебе

Някои проблеми при новородено бебе могат да са опасни и да има нужда от лекарска помощ.

Летаргия и сънливост

Всяко новородено спи много. Ако се буди за хранене на няколко часа, храни се добре, изглежда доволно, когато не спи е будно и активно, всичко е наред. Нормално е през останалото време бебето да спи.

Но ако бебето не е активно, трябва да го будите за хранене, изглежда изморено или няма интерес към храненето, се обърнете към педиатъра. Особено ако тази летаргия е нещо необичайно и не я имало досега, свържете се с лекар.

Затруднено дишане

След раждането може да са нужни няколко часа, за да започне бебето да диша нормално. След това ако има затруднено дишане, най-често то е свързано с блокиране на носа. За това се използват капки за нос и се прави изсмукване на слузта от носа, за да се отблокира.

Свържете се с лекар, ако забележите проблеми с дишането като:

  • Учестено дишане (повече от 60 вдишвания за минута), като имайте предвид че бебетата дишат по-ускорено отколкото възрастните.
  • Ретракции – с всяко вдишване има всмукване навътре на мускулите на ребрата, така че ребрата стърчат.
  • Раздуване на носа.
  • Сумтене при дишане.
  • Продължително посиняване на кожата.

Проблеми с пъпната връв

Кървене от пъпа

При смяна на памперса и почистване на пъпната връв, може да забележите няколко капки кръв, докато падне пъпното пънче. Това е нормално. Но ако има активно кървене, потърсете лекар. Ако се инфектира също ще има нужда от лекарска помощ.

Обичайно не се развиват инфекции, ако пъпчето се почиства редовно. Но ако забележите лошо миришещ жълт секрет от пъпа, зачервяване на кожата около него, бебето плаче като докосвате пъпа и кожата около него, се свържете с лекаря.

Пъпен гранулом

Понякога вместо да изсъхне напълно, пъпната връв образува гранулом или малка, червена маса от съединителна тъкан. Тази тъкан остава на пъпа след като падне пъпната връв. От нея може да изтича светло-жълтеникава течност. Обичайно за около седмица това състояние преминава, но ако не се оправи, потърсете лекуващия лекар, за да отстрани гранулома.

Пъпна херния

Ако при плач на бебето, областта около пъпа се избутва навън, може да има пъпна херния. Това е малка дупка в мускулите на коремната стена, която позволява на тъканта да изпъква при силно коремно налягане (както при плач).

Това не е сериозно състояние и обикновено се оправя от само себе си в първите дванадесет до осемнадесет месеца на бебето. Ако не се излекува до 3-4 годишна възраст на детето, може да се наложи операция.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com