Профилактика на зъбни кариеси

Кариесите на детските зъби са често срещан проблем, който може да се избегне с правилна профилактика. Дори и най-малките млечни зъби могат да развият кариес.

Затова е важно още от началото бебето да има добри хигиенни навици. И когато се появят първите зъбчета да ги запазим здрави.

Могат ли бебетата да имат кариеси?

Кариесите на зъбите могат да се появят още в ранна детска възраст, дори при бебета. Застрашени са бебета в по-бедни семейства или със специални здравословни състояния.

Има и други причини за развитие на кариеси при малките деца като:

  • Ако при майката е имало разваляне на зъби и кариеси в последните 12 месеца или не е правила скоро профилактични прегледи.
  • Ако на зъбите на детето има бели петна. Тези петна са знак, че зъбите губят калций и минерали, които са важни за здравината им.
  • Ако има жълто-кафяви, кафяви или черна петна по зъбите или се виждат кухини, вдлъбнатини по тях. Това е признак за разваляне на зъбите и развитие на кариеси.

Как водата помага за профилактика на зъбните кариеси?

Обикновено във питейната вода се съдържа флуор, който служи за профилактика на зъбни кариеси. Флуорът е естествен минерал, който може да забави или спре образуването на кариеси на зъбите.

Когато се пие вода, обогатена с флуор, бактериите в устата по-трудно образуват киселини. Флуорът също така изгражда зъбния емайл, който покрива зъбите и ги прави по-здрави.

Ползите на питейната вода съдържаща флуор са при концентрации на флуор от 0,7 mg/l. По-голямо от 1,5 mg/l съдържание на флуориди във водата е вредно за децата и не се препоръчва. Голямото количество флуор във водата или при предозиране с добавки, може да доведе до флуороза – чупливост на костите и разрушаване на зъбите.

Профилактика на зъбни кариеси

За децата се препоръчват минерални и изворни води с ниско съдържание на флуориди. Както и миене на зъбите с паста за зъби, която съдържа флуор с големината на грахово зърно, не повече.

Вътрешна профилактика на зъбите се прави чрез прием на флуор с таблетки, питейна вода, храни, преди поникване на зъбите. Това се прави за правилна минерализация на зъбите. След като са поникнали може да се прави външна профилактика чрез паста за зъби, гелове, разтвори с флуор.

Все още има противоречиви мнения дали ползите от флуора надвишават вредите от предозирането с този елемент. За най-добра профилактика срещу развитие на кариеси се смята добрата хигиена с миене на зъбите два пъти дневно от най-ранна детска възраст.

Както и избягване на сладкарските изделия, тестените изделия с бяло брашно, безалкохолните и подсладените напитки. Тези храни и напитки доказано водят до образуване на повече кариеси и затова се избягват при децата.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com