Рефлукс при бебето

Най-честата медицинска причина за силни колики и болки при бебето е гастроезофагиалния рефлукс. Той се нарича още гастроезофагиална рефлуксна болест (ГЕРБ) или киселинен рефлукс.

При него част от съдържанието на стомаха, храната, заедно със стомашна киселина се връща обратно към хранопровода. Обичайно след преглъщане на храната долния езофагиален сфинктер се затваря и не позволява стомашното съдържание да се връща обратно.

При бебетата езофагиалния сфинктер не е достатъчно добре развит и това води до рефлукс. Той остава отворен и съдържанието на стомаха се връща нагоре. Предизвиква се дразнене на лигавицата, парене и болки.

Рефлуксът при бебетата може да протича различно. Може да няма плюене или повръщане на храна. Ако храната се връща до някъде в хранопровода, може да няма плюене и повръщане, а само болка. Това е т.нар. скрит рефлукс.

Понякога се връща храна до гърлото и това води до възпаления на гърлото, кашлица, ерозия на зъбния емайл. Може дори да доведе до дихателни проблеми, задушаване и симптоми като при астма.

Бебетата с рефлукс могат да откажат да се хранят, т.к. изпитват болки при хранене и да не наддават на тегло. Възможен е и обратния случай. Кърмата и адаптираното мляко намаляват киселините в стомаха. Затова бебето с рефлукс може да иска непрекъснато да се храни и да наддава добре на тегло.

Освен това те се чувстват по-добре изправени, когато легнат и по време на сън болките се засилват.

Кога рефлукса при бебето изисква лечение?

Около две трети от бебетата имат някаква форма на рефлукс. Те връщат храна и плюят без да имат оплаквания. Нямат болки, наддават добре на тегло и нямат медицински проблем.

Рефлуксът изисква лечение, когато има болки, раздразнение при детето и увреждане на хранопровода. В тези случаи бебето не наддава килограми, нарушава се растежа и развитието, не може да спи спокойно, да се храни и диша нормално.

Рефлуксът започва още в първите дни след раждането, засилва се четири месечна възраст на бебето и отшумява до навършаване на седем месеца. На седем месеца бебетата са седнали през повечето време, ядат твърди храни и храната се задържа в стомаха.

Повечето деца надрастват рефлукса до една годишна възраст. Но понякога той може да продължи през детството и дори до късна възраст. При възрастните симптомите са парене зад гръдната кост и задушаване.

За наличие на рефлукс при бебето говорят симптоми като:

 • чести пристъпи на неутешим плач от болка
 • често плюене и връщане на храна, както и изтичане от носа
 • пристъпи на стомашна болка, които не се облекчават, денем и нощем
 • често будене нощем от болка
 • свиване на коленете към корема след храна
 • извиване и мятане от болки
 • облекчаване при изправяне, при спане по корем или на висока възглавница
 • чести настинки, белодробни инфекции и пристъпи на задушаване
 • пристъпи със спиране на дишането
 • чести кисели оригвания, звуци като давене, хълцане
 • обилно слюноотделяне

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, натуропат и здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com