Съвети при къпане на бебе

Къпането на бебето се е превърнало по-скоро в ритуал за родителите, отколкото в необходимост. Грижите за бебето след изписване и прибиране у дома включват то да е в чисти и проветриви помещения, чисти завики и дрехи. Хората до които има досег също са насърчавани да спазват повишена хигиена и замърсителите са сведени до минимум. Освен това потните жлези при бебетата още не са развити, за да оправдаят честите бани.

Областите които подлежат на внимателно почистване са кожата под пелената, лицето, врата или ръцете, особено ако детето повърне част от погълнатото мляко и то попадне върху кожата. Често това се нарича местно къпане. За целта използвайте мек памучен тампон, потопен в топла, но не гореща, чиста вода. Добра идея е ползването на преварена вода. Задължително се уверете, че почистените участъци са добре подсушени, особено тези под пелената преди да я поставите. Понякога може да се наложи изполването на крем против подсичане в тази област, но не е задължително ако няма следи от раздразнение.

Честота на къпане

Различните педиатри имат различни препоръки относно честотата на къпането на малко бебе. За някои бебета къпането е много приятно изживяване, освен това то е съпътствано с време, което детето прекарва в непосредствена близост с родителя, което винаги е препоръчително. Това кара някои лекари да препоръчват ежедневни бани с подходящи средства – мека вода, меки щадящи измиващи продукти. Както и подходяща грижа за след баня – подходящи подхранващи масла, олиа или други козметични продукти, които биха запазили естествената влага в кожата след измиване. Но използването на каквато и да е козметика въху бебешката кожа, дори и специализирана или натурална, е свързано с риск от раздразнение или алергии.

Други специалисти насърчават максималното избягване на бебешките бани и използването на каквито и да било препарати през първите няколко месеца. Поставянето на бебето в колкото може по-близки до естествената природна среда условия, спомага за подобряване на естествените защитни механизми на организма и здравето на детето.

Много педиатри съветват през първата седмица новороденото въобще да не се къпе, а след това не по-често от два пъти в седмицата. Според тях кожата на бебета, които са къпани по-рядко и при тях не са използвани козметични средства е имала по-здрав вид при контролните прегледи. Липсвали са обичайната сухота и лющене. Бебешката кожа е много нежна и все още не е развила защитен слой като при възрастните, честото миене, дори само с чиста вода, може да доведе до прекомерно изсушаване.

Време

Целия процес по къпане на мъничето отнема не малко време – подготовка на вода, дрехи, температура на стаята, козметика. По-малката честота на бебешките бани води до още едно предимство – ще имате повече свободно време. Може да го прекарате с цялото семейство или в игра само с детето си. Така то пак ще има пълноценно прекарано с вас време и без да се налага непременно да го къпете.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com