Съвети за здравословно хранене у дома - 2

Бъдете ролеви модел. Най-добрият начин да окуражите здравословното хранене у децата, е вие самите да го правите. Децата ще следват това, което виждат всеки ден. Ако вие се храните с повече плодове и зеленчуци, те също ще го правят.

Друг начин да сте ролеви модел е да сервирате подходящи порции и да не преяждате. Говорете на децата за чувството на ситост и ги окуражавайте да спират да се хранят, когато вече са се нахранили.

Внимавайте с посланията, които давате на децата за храната. Внимавайте с диетите, оплакванията ви свързани с теглото или тялото, защото децата ги запомнят, затова е важно да им внушите позитивно отношение към храната и храненето.

Избягвайте битките за храна на масата.  Лесно е храната да стане източник на конфликти. Доста често родителите се налага да се пазарят с децата или да ги увещават, за да изядат определена храна. По-добър вариант е да дадете малко свобода на децата и да контролирате какви храни са на разположение вкъщи.

Децата е добре да имат свобода на избор дали са гладни, какво ще ядат от храните, които са сервирани и кога са се нахранили.

Ето някои съвети:

  • Имайте установен и ясен график на основни и междинни хранения.
  • Не принуждавайте децата да изяждат цялата си чиния, ако са се нахранили. Научете децата да се доверяват на чувството си за глад и ситост. Като цяло избирайте малки чинии и порции, за да ограничите преяждането.
  • Не награждавайте децата с храна и избягвайте използването на десерта, като награда за изяждането на основното ястие. Вместо награди и наказания, използвайте аргументи, защо една храна е полезна или вредна.
  • Не използвайте храната като начин да показвате любов и като успокоение. Вместо това използвайте физическия контакт за успокоение и подхождайте с емпатия и разбиране към емоциите и потребностите на децата.

Включете децата в решенията какво ще има за вечеря. Говорете с тях за избора на храна и какво съдържа едно балансирано ястие. Може да пазарувате с тях или да приготвяте заедно храната. Учете децата как да проверяват етикетите при пазар, когато да достатъчно големи.

В кухнята давайте подходящи за възрастта на детето задачи, за да могат да участват в приготвянето на храната и не забравяйте ти ги похвалите за старанието. 🙂

Какво съдържа едно балансирано ястие: модела за здравословно хранене, който се препоръчва е т. нар. модел на чинията (вместо досега използваната хранителна пирамида).

Правилото е половината от чинията на детето да е за сметка на зеленчуците и плодовете (в повече да са зеленчуците, избирайте сезонни и локални плодове и зеленчуци), ¼ месо и богати на протеин храни, ¼ пълнозърнести, богати на въглехидрати храни и малко мазнини под формата на масло, сметана, или растителни масла от зехтин, ядки и др.

Към първа част на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com