детска кухня

За да създадете здравословни хранителни навици у децата, е важно да имате редовни семейни хранения, да сервирате разнообразие от здравословни, основни и междинни хранения, да сте ролеви модел, като самите вие се храните здравословно, да избягвате битките за храна и да включите децата в процеса на приготвяне на храната.

Понякога здравословното хранене може да бъде трудно заради бързия и напрегнат начин на живот и да е по-удобно да си вземем бърза храна отнякъде, но с някои прости съвети, може да се подобри значително храненето в семейството.

Семейните хранения са ритуал, който е полезен и успокояващ както за децата, така и за родителите. Децата харесват да има предвидимост в семейните хранения, а за родителите това е възможност да прекарват време заедно с децата.

Децата, при които има редовни семейни хранения са по-склонни да ядат плодове, зеленчуци и зърнени храни, по-малко са привлечени от нездравословни храни и навици. Семейните хранения са възможност за родителите да запознаят децата с нови храни и да бъдат пример за тях за здравословно хранене.

Можете да включите детето в планирането и приготвянето на храната. Важно е по време на хранене, обстановката да е спокойна и да се избягват конфликтите и забележките, тъй като това създава стрес и нарушава храносмилането.

Избирайте здравословни храни, защото децата особено малките ядат това, което е на разположение вкъщи, затова е важно да купувате здравословни и полезни храни, както за основните хранения така и за междинните похапвания. Включете плодове и зеленчуци в дневния режим, като във всяко едно сервиране трябва да има от тях. За децата е добре поне 5 пъти дневно да се хранят с зеленчуци и 2-3 пъти на ден с плодове.

Някои прости и практични съвети:

  • Направете достъпни за децата плодовете и зеленчуците, така че когато им се яде нещо между храненията да могат да си вземат от тях.
  • За междинните хранения може да използвате също кисело мляко, пълнозърнести крекери или плодове.
  • Сервирайте нетлъсти меса и добри източници на протеин като риба, яйца, бобови растения и ядки.
  • Избирайте пълнозърнести храни, хляб и брашно, за да приемат децата повече фибри.
  • Намалете приема на мазнини като избягвате пържените храни и избирате по-здравословно готвене, като варене, печене на скара, задушаване на пара и др.
  • Ограничете фастфуда и бедните на нутриенти снаксове, като чипсове и сладкиши. Не ги забранявайте напълно, може да ги давате на децата понякога, за да не се чувстват ограничени.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com