Смукане на палеца от бебето

Бебето смуче палеца си още в корема на мама по време на бременността. Бебетата обичат да смучат палеца си, който е винаги на разположение когато пожелаят. Чрез смукане на палеца си те се успокояват сами.

Много родители се притесняват от нуждата на бебето да смуче палеца си или биберонa. Няма нужда родителите да се притесняват, че не дават достатъчно обич и грижа на бебето, ако то си смуче пръста. Това се прави и от щастливите и спокойни бебета.

През първите две години на детето, смукането на палеца рядко води до проблеми със зъбите и захапката. Но ако продължи по-дълго време, след две или три годишна възраст, може да доведе до изместване напред на горните резци.

Различните техники като слагане на ръкавички, намазване с нещо люто, бутане на ръката обичайно не помагат. Ако детето е достатъчно голямо, за да има проблем със зъбите, то вече разбира ако му обясните какво ще се случи при смукане на палеца.

Смукане на палеца през нощта

Не е добре, ако детето смуче палеца през цялата нощ. В такъв случай е добре да му дадете голяма плюшена играчка за гушкане. Докато гушка играчката, ръката му е по-далеко от устата. Проверявайте през нощта и махайте палеца от устата.

Ако детето иска да смуче палеца и през деня, дръжте ръцете му заети и ако иска да пъхне палеца, пренасочете вниманието му към играчка. Или към игра, така че и двете му ръце да за заети.

Не правете чести забележки за смукането на палеца. Това може да засили поведението, тъй като детето се научава, че така получава повече внимание.

Предотвратяване на смукане на палеца

Направено е изследване на петдесет деца, които смучат палеца си и петдесет, които не го правят.  То показва, че децата, които смучат палеца предимно са хранени с адаптирано мляко. Хранени са под час, а не при признаци на глад и предимно са оставяни да заспиват сами.

Кърмените деца и по-късно отбитите по-рядко смучат палеца си. Както и бебета, които са били приспивани, заспивали са върху майката и не са били оставяни сами да заспят.

При заспиване се случва психологически и емоционален регрес и връщане към по-ранни етапи на развитие от утробата, както е смукането на палеца. Изследователите посочват, че ако детето заспива на гърдата на майката, този рефлекс за сучене ще бъде задоволен и няма да има нужда от смукане на палеца.

Затова бебета, които се кърмят нощем, които заспиват на гърдата и не се отбиват рано, рядко смучат палеца си!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, натуропат и здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com