Традиционно хранене за добро здраве

Традиционно хранене със сезонни, локално отгледани храни е предпоставка за добро здраве! От еволюционна биологична гледна точка, хората не сме се променили много в продължение на хиляди години. Животът през последния век на планетата ни, обаче ни изправя през сериозни изпитания за здравето и оцеляването ни.

Обградени сме от замърсявания и токсини, бедни почви, некачествена храна, която е пълна с химия и генетично променена, електромагнитни излъчвания и радиация. Няма нищо чудно, че страдаме от все повече и по-тежки заболявания.

Всичко това се отразява на децата, които се раждат с все повече слабости в генетичен материал и заболяванията в семейството се появяват във все по-ранна възраст. Какво да направим за преодолеем бъдещи заболявания?

Да започнем още преди началото на живота!

бъдещите родители е добре да започнат подготовка за зачеване няколко месеца по-рано като направят детоксикация, хранят се здравословно, движат се, ограничат стреса и подредят живота си, за да направят място в него на новия член на семейството.

Да заложим на естественото!

Нормалното, вагинално раждане освен, че е по-безопасно за жената, е и по-полезно за детето за зараждане на неговата добра чревна флора от вагиналните лактобактерии.

Кърменето без дохранване, освен ако няма сигурни медицински причини, е най-доброто за детето като качество на полезни съставки, развитие на имунната и храносмилателна система на бебето.

Никоя изкуствено създадена храна не може да замени кърмата. Кърмените бебета са по-здрави, по-интелигентни и с по-малък риск от развитие на алергии, астма и др. заболявания.

Храненето – да се върнем към традиционните български храни, с които са се хранили нашите предци в продължение на хиляди години. Да забравим за индустриално създадените храни като рафинирани брашно, захар, ориз, растителни масла, всички храни с дълъг срок на годност.

Да избираме сезонна, прясна, локално отгледана храна, която е органична без добавени пестициди, антибиотици и др.

Органичната храна освен това е с по-висока хранителна стойност, по-богата е на полезни съставки. Учените са установили, че човешкия организъм се адаптира 400 години към новите храни, така че представете си влиянието на химията и ГМО храните, които консумираме днес върху здравето ни.

Да се върнем към домашната храна!

Сами да си отглеждаме храната, както са го правили нашите баби и дядовци или да намерим източници на прясна, качествена храна. В миналото месото не е било достъпно ежедневно, така че нека да намалим консумацията му.

Традиционните пости са заемали голяма част от годината и са представлявали естествен процес на детоксикация и изчистване от натрупани токсини.

Да се върнем към естествените природни, ежедневни, сезонни биоритми и цикли!

В нашето тяло има естествен вътрешен часовник, време на активност на органите и на почивка, време на пик на хормоните и т.н. Ранното ставане, ранното лягане, леката и ранна вечеря, връзката с природата и земята подкрепят здравето ни.

Редуването на активност и почивка и съобразяването с възможностите на тялото, без да се претоварваме и стресираме излишно са важни за нашето равновесие и здраве.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com