Уестън Прайс за здрави бебета

Д-р Уестън Прайс е американски зъболекар, който установява че неговите пациенти са със все по-лошо дентално здраве заради съвременния начин на хранене. Той прави проучване като изследва традиционни общности и техния начин на хранене и стига до интересни изводи.

Д-р Прайс показва, че храненето с традиционни храни на тези общности има като резултат по-здрави зъби и цялостно по-добро здраве, като отсъстват много от съвременните заболявания като рак, сърдечно-съдови проблеми, диабет и др. Ако тези народи променят храненето си с повече съвременни продукти, общото здраве и това на зъбите се влошава.

Д-р Прайс основава Фондация Уестън Прайс, която съществува и днес и популяризира храненето с традиционни храни за по-добро здраве, както и за хранене на бъдещите майки и децата.

Кои са тези традиционни храни, които според д-р Прайс са най-полезни?

Това са храни, богати на мазнини и мастноразтворими витамини като яйца, дива риба, рибен хайвер, черен дроб и органово месо, месо от пасищни животни, пресни зеленчуци и зеленолистни зеленчуци, масло, сурово мляко, ферментирали храни като млечни продукти, квас, кисело зеле и др.

Захранване на бебето

Фондация Прайс препоръчва захранването на бебетата да започне с храни, богати на мазнини като жълтък, черен дроб, рибен хайвер, масло. Важно значение се отделя и на рибеното масло, което е източник на омега-3, важни за развитието на мозъка на детето.

През първата година на бебето се препоръчват повече животински храни, като костни бульони, които съдържат полезни аминокиселини, витамини и минерали; сурови млечни продукти; ферментирали или сготвени зеленчуци и плодове.

Зърнените и бобовите храни се въвеждат по-късно, след първата година, тъй като са по-трудно смилаеми и бебето няма достатъчно ензими за смилане на сложни въглехидрати.

Препоръчва се те да бъдат предварително накиснати с киселина (лимонов сок, ябълков оцет) за да се стартира процес на разграждане на ензимните инхибитори в тях, които затрудняват храносмилането и усвояването на полезните съставки.

Макар този начин на захранване да ни звучи странно, има проучвания по темата и доказателства, че децата захранени по метода на д-р Прайс са много здрави и интелигентни.

Д-р Наташа Кемпбъл, която разработва диетата GAPS и работи успешно с деца с аутизъм, нарушения на речта и развитието, дефицит на вниманието, епилепсия, прилага тези съвети в храненето на децата, тъй като мозъка има нужда от мазнини за да работи правилно.

Какво можем да взаимстваме от съветите на д-р Прайс и да приложим в детското хранене?

Това е използването на костни бульони, които са концентрирани на полезни съставки; да обработваме предварително зърнените и бобови храни с накисване с киселина за по-добро усвояване и храносмилане; децата до 3г имат нужда от повече мазнини – можем да включим в менюто масло, авокадо, кокосово масло, гхи; прием на рибено масло, което съдържа незаменими омега-3 киселини, мастно разтворими витамини А и Д.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.commira@miradelcheva.com