Въглехидратите – приятел или враг на децата?

Въглехидратите са нашия основен източник на енергия от храната, те са прости захари в плодовете и зеленчуците и сложни полизахариди в зърнените продукти. Те са полезна и здравословна храна когато са в природна форма – плодове, зеленчуци, ядки, семена, бобови растения. И не особено полезни под формата на рафинираните брашна, тестени изделия и сладкиши. Тези въглехидрати когато се консумират често и многократно, водят до затлъстяване и до много заболявания като диабет тип 2, инсулинова резистентност, кариеси и др.

Защо се стига до затлъстяване? Всички въглехидрати се разграждат в организма до прости захари – до глюкоза, и се използват като източник на енергия. За да съществува тялото нормално и да осъществява всички свои функции като храносмилане, дишане, сърдечна, мозъчна дейност и др. има нужда от енергия. Когато се приемат повече калории, отколкото се изразходват, тези излишъци се складират в черния дроб под формата на гликоген. Когато и този резервоар се запълни, излишъка се трупа като мастна тъкан.

Проблем е свръх-консумацията на рафинирани въглехидрати като бяло брашно, бял ориз, бяла захар и др. в съвременното хранене. С отстраняването на обвивките на зърната се губят ценни витамини и минерали, затова е важно да се приемат пълно-зърнести продукти. Генетично не сме по-различни от нашите предци, които са се хранили предимно с цели растения, ядки и семена. Така че за съвременния човек и за децата особено е предизвикателство преработването на големи количества зърнени храни и рафинирани въглехидрати.

Нещо което се пропуска и не се знае, е че ензимът амилаза, който разгражда сложните въглехидрати в зърнените храни до прости захари, започва да се произвежда чак в 9-10 месец от бебето. Ранното захранването със зърнени каши на бебето, което масово се прави, не е добре за него.

Въглехидратите са полезни и заради това, че са източник на фибри, които подпомагат храносмилането и отделителните функции на тялото. Ако при децата или възрастните има запек, консумацията на храна, богата на фибри е добре да се увеличи. Фибрите също така създават чувство за ситост и забавят разграждането на въглехидратите, за да няма резки покачвания на кръвната захар.

Плодовете и зеленчуците освен фибри, съдържат и много витамини, минерали и фитонутриенти с антиоксидантни, противовъзпалителни, противоракови свойства и др. Затова синтетичните витамини и хранителни добавки, не могат да заменят разнообразието от полезни вещества, които се съдържат в растенията. Важно е да се консумират големи количества от правилните въглехидрати – зеленчуци, плодове, ядки, семена, и умерено количество пълнозърнести храни.

Правилото за консумиране на зърнени храни е да се накисват предварително за няколко часа във вода, с добавяне на малко оцет или лимон за отстраняване на фитиновата киселина, която дразни стомаха. Други начини за употреба са предварителното покълване на зърната за увеличаване на полезността им и ферментиране – добре е да се консумира пълнозърнест хляб с квас, тъй като кваса спомага за разграждането на въглехидратите и се улеснява храносмилането.

Статията подготви: Мирослава Делчева, класически хомеопат, член на управителния съвет на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com