Важността на кърменето за здравето на бебето

Живеем във време, в което все повече сме се отделили от връзката си с природата във всеки един аспект. Често забравяме, че нашето тяло е съвършена, саморегулираща се система, която се стреми да поддържа хармонията в себе си. Кърмата е естествен продукт, който е най-добрата и пълноценна храна за бебето. Няма други заместители, които да са толкова подходящи за малкото дете, освен нея.

Съществуват погрешни практики, че бебетата трябва да се дохранват с адаптирани млека. А всяка жена е способна да произвежда достатъчно кърма за своето бебе, освен ако няма медицински показания или е преживяла силен стрес.

През първите пет до шест месеца е важно бебето да е на изключително кърмене, без други храни или адаптирани млека. За да се случи това са от значение първите минути с бебето и правилното засукване, и интервалът на кърмене да не е много голям.

Препоръката за кърмене на 3 часа е твърде голям период в началото.

Често бебето е гладно по-рано, тъй като стомаха му е много малък. А и кърменето по-често стимулира лактацията и майката ще произвежда повече кърма, и няма да има никаква нужда от дохранване. Обратно когато бебето се дохранва с мляко от бутилка, неговото желание да суче намалява, тъй като получава наготово храната.

Защо кърмата е толкова ценна за бебето?

Първата майчина кърма след раждането  – коластрата помага за заселването на полезни бактерии в червата на бебето. Тези бактерии участват в храносмилането, синтезират витамини, подсилват имунната система и пазят организма от вредните бактерии.

Ако бебето е здраво, с нормално тегло, коластрата е напълно достатъчна храна в началото и няма нужда от дохранване. В адаптираното мляко няма пробиотични бактерии, затова се изменя средата в храносмилателната система, като бебето става по-податливо на инфекции.

Кърмата съдържа лактоза и олигозахариди, от които се хранят полезните бактерии в червата на бебето. Храносмилателната система на новороденото не е напълно развита и червата му са полупропускливи, което означава че при преминаването на неразградени молекули и белтъци в кръвта, могат лесно да се предизвикат алергични реакции. Пълното й развитие приключва чак след втората година на детето. Друга важна функция на коластрата е че, тя помага за затварянето на чревната бариера.

Кърмата е богата на храносмилателни ензими за разграждане на храната, тъй като бебето не може в началото да произвежда всички необходими ензими, като амилазата например и жлъчните соли, които разграждат въглехидратите и мастните киселини.

Освен това кърмата е богата на антитела, които помагат за развитието на имунната система на бебето, която също е недоразвита при раждането. Кърмата освен това стимулира тимусната жлеза на бебето да произвежда Т-клетки на клетъчния имунен отговор.

Тя е богата и на важната за мозъка незаменима мастна киселина – DHA. Кърмените бебета са по-здрави и устойчиви на инфекции, както и на хронични болести. Адаптираните млека не съдържат антитела, ензими и олигозахариди, както и полезни бактерии, затова не могат да заменят пълноценно майчината кърма и се използват само при медицински показания за това.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, хомеопат, част от екипа на Асоциацията на лекарите хомеопати. За връзка www.miradelcheva.com, mira@miradelcheva.com