Видове захранване на бебето

Ако ви предстои захранване на бебето за първи път, сигурно се чудите кога да започнете, с кои храни, по каква схема и кой метод да използвате. Оказва се, че захранването си е цяла наука и си има своите правила и съвети, които да се следват.

Кога да започнете – според препоръките на СЗО най-добрият период за започване на захранване при кърмените бебета е 6 месец, докато при хранените с адаптирано мляко това е 4 месец.

Има три основни модела на захранване, като най-популярен метод е водено от родителя захранване. В момента набира популярност и воденото от бебето захранване. Разбира се може да се използва и комбинация от тях като се предлагат пасирани пюрета в началото и постепенно и храни за самостоятелно хранене.

Водено от родителя

Това е стандартното захранване, в което се прави гладко пасирана храна в началото и постепенно със все по-едри частици. Водещ е родителя, който определя какво ще се готви, кога ще се яде и т.н. Предимството е, че това е изпитан метод, има много информация за него и е по-лесно приложим за майката.

Недостатък е, че може да се изпусне момента, в който детето е готово да се храни с по-едра храна и след това да отказва храна, ако не е пасирана или да се пропусне момента в който детето, е готово да се храни само.

Педагогическо захранване

При него детето е основно на кърма. Не се приготвя отделно храна, а се дават микродози от храната на възрастните колкото грахово зърно в началото, като постепенно се увеличават дозите. Детето се храни заедно със семейството на масата, като може да се кърми в това време. Предимство е, че не се готви отделно и е по-лесно за майката, но има риск детето да не приема достатъчно количество храна.

Водено от детето

Това е сравнително нов метод, който е много популярен в Англия. Още от самото начало на захранване на детето се дава да си избира какво да яде от няколко избора. Храната която му се предлага е на парчета, които могат да се поберат в юмрука на бебето, така че това което стърчи то да може да го ближе, смуче, претрива с венците.

Смята се, че по този начин се избягват алергиите, тъй като децата сами избират храни, с които могат да се справят. Още от началото детето се учи да се храни само, по подобие на възрастните и няма риск да стане злоядо. Недостатък е, че е доста цапащо храненето.

Възможни са и комбинации между няколко вида захранване, според предпочитанията на родителя. 🙂

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com