Висока температура при децата 2

Към първа част на статията!

Как да измерим температурата?

Тактилният метод ни ориентира дали детето има температура – поставяне на устни на челото или ръка на кожата, но не е прецизен. Важно е да се използва надежден електронен термометър. Има повишена температура, когато показанията са тези или по-високи:

 • Оралната температура (в устата) е 37,8.
 • Ректалната температура (в ануса) е 38.
 • Аксиларната температура (под мишницата) е 37.2.

Колко е висока температурата не показва сериозността на заболяването. Често при обичайните настинки и грипни инфекции има висока температура от 39 до 40 градуса. Това не значи, че състоянието е сериозно. Сериозна инфекция при децата, особено при бебетата може да протече често без температура или с понижена телесна температура под 36,1.

Тъй като температурата се покачва и намалява, детето може да има втрисане при повишаване и да се изпотява при сваляне на температурата. Понякога може да има ускорено дишане и учестен пулс. Ако детето има затруднено дишане, диша учестено или забързано дори когато температурата спадне, се свържете с лекаря.

Как да облекчим състоянието?

Лекарства

Както казахме, не всяка температура е нужно да се лекува, освен ако детето не изпитва дискомфорт. Освен обичайните средства парацетамол и ибупрофен, съобразени с възрастта и теглото на детето, можем да използваме със същия успех природни средства.

Давайте разтвор на шуслерова сол номер 3 на често на детето при температура до 38,5. При по-висока температура добавете и шуслерова сол номер 5.

Конкретни хомеопатични средства също са полезни. Например беладона при рязко покачваща се температура над 39 градуса, със зачервено лице, студени крайници, разширени зеници и неспокойствие.

Аспиринът не се дава на деца до 12г. възраст. При бебета до 2 месеца не давайте лекарства без консултация с педиатър.

Имайте предвид, че лекарствата за температура я понижават, но не до нормални стойности и не лекуват подлежащите причини. Това не се отнася за шуслеровите соли и хомеопатията.

Мерки за повече комфорт на детето

Облечете детето с по-тънки дрехи и го завийте с по-тънко одеяло. Прекаленото обличане и завиване, може да затрудни излъчването на топлината от тялото и да повиши температурата. Регулирайте температурата в стаята на детето, да не е много топло или студено.

Може да използвате хладки бани, имайте предвид че те само временно облекчават състоянието. Не използвайте алкохол върху кожата, т.к. се абсорбира, както и ледено студени компреси и бани, т.к. могат да повишат температурата.

Храна и напитки

Давайте често течности на детето, за да се избегне дехидратация. При висока температура се губят повече течности от нормалното. Давайте вода, чай, супи. Ако детето повръща и/или има диария давайте електролитни разтвори за хидратация.

При диария избягвайте да давате плодове, плодов сок и захар на децата, защото може да се влоши. Не насилвайте децата да се хранят и се съобразявайте с предпочитанията им за храни, които могат да са по-различни от нормалното състояние.

Карайте го по-леко – оставете детето да си почива. Не е нужно да лежи по цял ден, но не планирайте много активности. Най-добре детето да не ходи на градина и училище с температура. Според повечето лекари е безопасно да се върна на градина/училище ако от 24 часа температурата е нормална.

Кога да потърсите лекар?

Това зависи от възрастта на детето, самата болест и дали има и други симптоми, освен температура.

Потърсете лекар, ако бебето е под 3 месеца и има ректална температура 38 градуса или повече. Ако детето е по-голямо и има температура по-висока от 39 градуса. Към лекар може да се обръщате и ако температурата е по-ниска от 39 градуса, но:

 • Детето отказва течности и изглежда твърде болно, за да приема течности.
 • Има продължителна диария и/или повръщане.
 • Има признаци на дехидратация – намалено уриниране, липса на сълзи при плач, намалена активност и жизненост.
 • Има и други оплаквания като възпалено гърло, болки в ушите.
 • Все още има температура след 24 часа (при деца до 2г) или след 72 часа (при деца над 2г).
 • При хронични здравословни проблеми.
 • Ако има обрив.
 • При болки при уриниране.

Потърсете веднага помощ ако детето плаче постоянно, ако е много раздразнително, забавено е и не може да се събуди, има обрив, има посинели устни, език или нокти, има силно главоболие, не иска да се движи, има силни болки в корема или затруднено дишане.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com