Вода – колко и каква е най-полезна

Водата е жизнено необходима течност, без която живота би бил немислим. Водата е в основата на живота. Тя е нужна за функционирането на целия ни организъм, за да може да мислим, чувстваме и възприемаме. Тя е транспортно средство на всички вещества в тялото.

В зависимост от възрастта и пола, организма съдържа между 60 и 70 % вода. Три четвърти от водата се намира във вътрешността на клетките и една четвърт е в междуклетъчното пространство. Три литра вода има в кръвната плазма, а 9 литра циркулират непрекъснато между клетките.

Отделяме вода чрез издишания въздух, чрез бъбреците като урина, през кожата и изпражненията. За да се запази водния баланс, приемането и отделянето на вода е важно да са в равновесие. Добре е да се приема топла, преварена поне за 20 минути вода. Защо преварена вода – при варенето се намалява повърхностното напрежение на водата.

На всеки час може да се пие енергийно неутрална, топла вода от термокана. Така организма може да изхвърли заедно с водата шлаките и токсините.

Необходимата дневна нужда от вода на тялото е около 2,5 – 3 литра. Набавяме си течности от водата, билковите чайове, разредените с вода плодови сокове и заедно с храната.

Водата поддържа живота, тя е разтварящо, транспортиращо и почистващо средство. Водата стимулира отделянето на шлаките и почиства отпадъчните вещества; транспортира хранителните вещества; поддържа осмотичното налягане на клетките; регулира телесната температура; осигурява протичането на обмяната на веществата; има лечебно действие.

Колко вода ни е нужна? За едно денонощие през мозъка ни протичат 1400 литра кръв, а през бъбреците 2000. Дневно отделяме 1,5 – 2 литра вода. За да възстановим баланса се нуждаем от 30 мл вода на кг тегло ежедневно.

При липса на вода настъпва клетъчна смърт. Тялото се обезводнява, процеса на стареене се ускорява многократно. Добре да се пие чиста, негазирана и бедна на минерали вода.

Водата е добре да се пие между храненията, четвърт до половин час преди хранене и два часа след хранене. По време на хранене, ако е нужно може да се пие съвсем малко вода на малки глътки, защото водата и течностите разреждат храносмилателните сокове и затрудняват храносмилането.

Още от древността е известно, че водата има лечебни свойства, което се потвърждава и от науката. Водата е енергоносител, нейния вибрационен модел отговаря на този на земята и на човешкия мозък. Чистата, изворна вода е най-жизнена и предава това качество на човешкото тяло.

Подходяща за пиене е изворна вода, от чисти и проверени извори, които извират от земята. Наливайте водата в стъклени бутилки, а не в пластмасови. Стъклото е направено от кварцов пясък, който придава положителни качества на водата. Стъклото предпазва водата от негативни въздействия от околната вода.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com