За и против биберона

Бебетата изпитват силна нужда да смучат нещо, някои повече от други. Гушкането, кърменето и смученето на палеца са начините, по които бебето се успокоява. Преждевременно родените бебета също се успокояват с биберон.

Биберонът не е добре да се дава през първите седмици на кърменето. Докато бебето се учи да суче, не трябва да му се дава нищо друго освен гърдата. Засмукването от биберон и гърда е различно. Ако им се дава биберон или шише, някои бебета не се научават да сучат от гърдата.

Биберонът има плоска основа и бебето не отваря широко уста при смучене. Даването на биберон или шише може да доведе до неправилно сучене от гърдата, възпалени зърна и трудности при кърменето.

Хубаво е да се избягва даването на биберон докато бебето се научи правилно да се кърми от гърда и да приема достатъчно кърма.

Доводи за и против биберона

За биберона: смята се, че е по-лесно отказването от биберон, отколкото от смучене на палеца. Ако смученето на палеца продължи до 3-4г възраст, това води до ортодонтски проблеми.

Против биберона: лесно се губи, цапа се, пада често. Бебето се буди, за да му се дава биберон по време на сън. Докато палеца е винаги на разположение.

Важно е да не използвате биберона като заместител на родителската грижа. Биберонът служи за успокояване на бебето, а не за заместване на емоционалните грижи. Не е добре всеки път когато бебето заплаче да му се дава биберон и да се оставя само да се успокоява. Плачещото бебе трябва да се вземе и гушне.

Ако се разчита винаги на биберона за успокояване, това намалява доверието на бебето към родителите и не помага на родителите да се научат как да го успокояват. Биберонът може да намали силното желение за смучене на бебето, но не замества човешките грижи, от които има нужда.

Кога да се дава биберон?

Биберон може да се дава на бебета с много силна нужда от смучене на нещо. Като той е допълнение и не замества родителските грижи за успокояване. Може да се използва в моменти, когато сте на публично място и е нужно да се пази тишина.

Биберонът може да е полезен при гастроезофагиален рефлукс, тъй като се отделя повече слюнка и се спомага храносмилането.

Избор на подходящ биберон

Уверете се, че биберона е от здрав материал и няма риск от счупване и задавяне. Също така да се почиства лесно.

Пластмасовата основа на биберона е хубаво да има дупки, за да преминава въздух. Избягвайте биберони с големи пластмасови основи, които могат да запушат носа при силно смучене.

За първите месеци изберете по-малък биберон за новородени. Избягвайте да завързвате биберона за връвчица или панделка на врата на бебето. Това е с цел безопастност и винаги дръжте с едната ръка биберона, с другата бебето. Не го оставяйте с биберона без надзор.

Не подслаждайте биберона със захар или мед. Ако няма зъби, бебето е много малко да му се дават тези храни. Ако има зъби, могат да се развият кариеси. Ако бебето вече има зъби, то значи че е голямо за биберон.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com