За първи път на детска градина – как да помогнем на детето?

Тръгването на детска градина/ясла има много ползи за децата – учат се да общуват с други деца, научават нови неща и умения, учат се да споделят, да следват правила и ги подготвя за училището след това. Но често е съпроводено и с много емоции, както при детето, така и при родителите. За децата новото място с непознати учители и деца може да предизвика тревога и нежелание да се посещава. За родителите може да е трудно отделянето от детето и да е съпроводено с тревога и чувство на вина.

Колкото сте по-уверени, че сте взели правилно решение детето ви да посещава детска градина и колкото по-познато е новото място за детето, толкова по-лесна ще е адаптацията към градината.

Как да помогнем на детето с адаптацията? Преди да започне градината, говорете с детето си какво му предстои. Запознайте го с дейностите в градината. Например научете го да рисува с моливи и пастели вкъщи, които се използват и в градината, така там ще се чувства по-комфортно.

Посетете няколко пъти градината и стаята в която ще е детето заедно с него, за да опознае мястото. Така ще се срещнете с учителя и ще видите какви дейности се правят в градината, някои от тях може след това да направите вкъщи с детето за да свикне с тях. Когато сте в градината оставете детето да изследва пространството и да наблюдава активностите, както и да реши дали иска да общува с децата или не. Така детето ще се запознае със стаята и ще се почувства по-комфортно.

Поговорете с учителя как ще преминат първите дни на адаптация на детето в градината и как да му помогнете за прехода.

Не наблягайте твърде много на новите неща и на промяната, т.к. може да се влоши тревогата. По-скоро намерете общи неща с ежедневието на детето, неща които детето обича и харесва, които ги има и в градината. Децата също така усещат вашите невербални сигнали. Ако се тревожите или се чувствате виновни, че оставяте детето на градина те могат да го усетят. Колкото сте по-спокойни и уверени, за избора си детето да започне градина, толкова то ще е по-уверено.

Какво да правим в първия ден? Когато оставяте детето първия ден, отново представете на детето учителя и се дръпнете настрани, за да може учителя да установи връзка с детето. Вашето одобрение към учителя, ще покаже на детето, че ще чувства в безопасност и щастливо под неговите грижи.

Ако детето се вкопчи във вас, се опитайте да сте спокойни, колкото и да ви е трудно, защото ако се разстроите детето също ще се разстрои още повече. Вземете си довиждане по любящ начин и бързо тръгнете след това. Не се измъквайте без да кажете довиждане на детето, защото може да се почувства изоставено. Както и дългото, сърцераздирателно сбогуване може да засили усещането на детето, че градината е неприятно място.

Направете си повтарящ се ритуал за разделяне. Може да помахате от прозореца или да правите смешни физиономии за чао, или да прочетете кратка книжка. Предмети от вкъщи могат да помогнат също – като семейна снимка, любима кукла или одеяло. Имайте предвид, че повечето деца бързо се успокояват след като си тръгне родителя.

Поговорете с персонала в градината да помогне на детето с прехода, някои деца веднага отиват и общуват с другите, докато други имат нужда от успокоение или от някаква игра, история преди да се присъединят към останалите. Постепенно детето ще свикне с рутината в градината и ще е по-спокойно. През първите дни може да взимате детето на обяд, за да свикне по-лесно с новата среда и отделянето от семейството.

Определени Бахови есенции също могат да подкрепят детето в преходния период като спешната помощ – Resque remedy, Walnut, както и хомеопатични средства.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com