ядки

Според нови проучвания, ако бебетато получава потенциално алергенни храни като ядки преди 12-месечна възраст, това може да намали рисковете от развиване на хранителна алергия към тях. Все пак като всяка друга потенциално алергенна храна, която въвеждате в храненето на Вашето дете, подходете предпазливо. Особено, ако в рода ви има проява на хранителни алергии.

Ядките са разнообразен и леснодостъпен начин за да обогатите менюто на бебето. Освен приятния си вкус, те съдържат и множество полезни хранителни елементи, които помагат за правилното развитие на вашето дете.

 • много ядки като фъстъци или шам фъстък съдържат ресвератрол, който подпомага развитието на имунната система.
 • редовното включване на ядки в диетата на детето подпомага развитието на мозъка и мозъчната функция
 • ядките съдържат ненаситени мазнини, които са много полезни за организма.
 • ако предпочитате да ориентирате детето към предимно вегетариански модел на хранене, ядките осигуряват необходимото количество протеин, от което организма на бебето се нуждае. Ако сте решили да изключите животинските храни от менюто на бебето си, задължително се консултирайте с лекар.
 • съдържат фибри, които могат да помогнат при състояния на запек и да стимулират храносмилането при бебето.
 • някои ядки също съдържат фосфор, който играе ключова роля за ефективното развитие на зъбите и костите при малките бебета.
 • някои ядки, като орехите, са богати на омега-3 мастни киселини, които са изключително важни за поддържането на правилно кръвообращение и добро здраве.
 • съдържанието на витамин Е, флавоноиди и различни антиоксиданти в по-голямата част от видовете ядки помага на отпадъчните материали в тялото на бебето да се изхвърлят ефективно.

Как да въведем ядките в менюто

След като вашето мъниче започне да се захранва с твърди храни, можете бавно да започнете да добавяте ядките. Заради малкия си размер има опасност от задавяне, ако ги давате на бебето цели, затова е по-добре те да са натрошени или смлени на прах.

Няколко лесни идеи как да ги добавите:

Един от най-лесните начини да включите ядките в диетата на вашето мъниче е като използвате смлени на прах ядки, които може да добавите към пюрета, кремове или други храни, които приготвяте за вашето бебе.

 • добавете ситно смлени ядки към плодови или зеленчукови пюрета, чиито вкусове се хармонизират с вкуса на ядките.
 • разбийте ядките на масло и намажете тънък слой върху хляба, който давате на бебето.
 • смесете на малко ядков прах с мляко за значително повишаване на хранителната му стойност. Препоръчително е да изчакате навършване на една година преди да му предложите така обогатено мляко, за да не претоварвате организма на бебето.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com