Защо проходилките са опасни за децата?

Американската педиатрична асоциация алармира, че заради използването на проходилки, всяка година има хиляди приети деца в болница. Затова заключват, че проходилките са опасни за децата.

Защо проходилките са опасни – какви са рисковете за децата?

  • Падане по стълби – което може да доведе до счупвания на кости и тежки наранявания на главата. Повечето деца с наранявания с проходилка именно са паднали по стълби.
  • Изгаряния – детето в проходилка достига предмети на по-голяма височина. Така може да дръпне покривката от масата и да се залее с горещо кафе или супа. Да достигне дръжката на готварската печка, радиатори, камини или нагреватели.
  • Отравяния – да достигне до опасни предмети, растения, лекарства.

Няма доказани ползи от използване на проходилка! Много родители смятат, че проходилката ще помогне на детето им да проходи по-лесно. Но това не е така! Дори напротив, проходилката може да забави прохождането, когато детето вече може да се изправя.

Защо проходилките никога не са безопасни?

Повечето инциденти се случват пред родителите, докато те наблюдават детето. Просто те не могат да реагират толкова бързо. Детето в проходилна е много по-бързо и се движи с повече от 3 крачки в секунда. Затова проходилките никога не са безопасни, дори и в присъствие на възрастен.

Правилата за безопасност на бебешката проходилка не отговарят на изискванията

От 1997г проходилките са направени така, че да не могат да минават през повечето врати или имат спирачки, които да ги спират ако има стъпало. Но все още много проходилки имат колела и децата могат да се движат бързо и да достигат до предмети на високо.

Американската педиатрична асоциация призовава да се забрани производството на проходилки с колела. Проходилките вече са забранени изцяло в Канада и там не е разрешено производството, вноса, рекламата и продажбата им.

Какво да направите като родители!

Първо не използвайте проходилка! Уверете се, че ако оставяте детето да го гледат други хора или в детски център, също няма проходилки.

Използвайте безопасни алтернативи, които също ще са интересни за децата като:

  • Стационарни активни центрове – те приличат на проходилки, но нямат колела. Те обикновено имат седалки, които се въртят, накланят и подскачат като бънджита и др.
  • Кошари за игра – те са безопасни за децата, в тях могат да седят, да пълзят и да се учат да ходят.
  • Високи столчета – децата обикновено се радват да седят на столче и да си играят с играчки на таблата.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com