витамин C

Витамин C е много важен за детското здраве и развитие. Ето няколко съвета как да помогнем на детето си да получава достатъчноот него и кои са сред най-подходящите източници.

Защо витамин C е толкова важен?

Витамин C подпомага формирането на червените кръвни телца, костите и тъканите. Подпомага здравето на венците на детето, както и подсилва кръвоносните съдове, намалявайки появяването на синини и ожулвания. Също така помага на раните да заздравяват като подсилва имунната система и намалява риска от инфекции. Помага и за усвояването на желязо от храната.

От колко витамин C се нуждае детето Ви?

  • От 1 до 3 години: 15mg на ден
  • От 4 до 8 години: 25mg на ден

Витамин C се съдържа в голямо разнообразие от храни, така че дефицитът е рядко срещан. Децата, които са капризни към храната и не ядат много плодове и зеленчуци, може да не получават достатъчно. Обърнете особено внимание, ако детето ви е злоядо.

Децата, които са изложени на пасивно пушене се нуждаят от повече витамин C, за да намалят вредата, която цигареният дим нанася на клетките им.

Ако се притеснявате, че вашето дете не получава достатъчно от него, попитайте педиатъра си дали се налага допълнителен прием. Не е необходимо препоръчителния дневен прием непременно да се изпълнява всеки ден. Може да се приравни от приема за няколко дни или дори седмица.

Най-добри източници на витамин C

Ярките плодове и зеленчуци са отлични източници. Ето някои идеи:

  • четвърт чаена чаша червени чушки – 47.5 mg
  • половин портокал – 30 mg
  • четвърт чаена чаша броколи – 30 mg
  • 3-4 ягоди – 20 mg
  • четвърт чаена чаша розов грейпфрут – 25 mg
  • четвърт чаена чаша суров домат – 5 mg

Количеството може да варира спрямо големината или сорта на плода или зеленчука.

Децата могат да ядат повече или по-малко от предложените количества спрямо предпочитанията си, възрастта или апетита. Следете за общите хранителни стойности на менюто на Вашето дете.

Може ли детето ми да получи твърде много витамин C?

Витамин C е водоразтворим витамин, така че всяко надвишаване на необходимите дози се изхвърля с урината. Все пак твърде големите дози могат да доведат до гадене, диария, камъни в бъбреците или гастрит.

Децата от една до три години не трябва да приемат повече от 400 mg дневна доза. Тези между 4-8 години – не повече от 650 mg. Стандартните таблетки за възрастни са със състав 500 mg, така че внимавайте преди да давате на детето си неспециализирани за деца добавки.

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com