Здравето започва преди зачеването

При планиране на бременност, жената е важно да направи промени в начина си на живот, за да се избегнат редица рискове и усложнения през бременността. Това включва здравословна диета, редовни упражнения и спорт, повлияване на хормонални дисбаланси като хипертироидизъм и др.

Това важи за всяка жена в детеродна възраст, тъй като превенцията и грижата за здравето са важни още преди забременяване, а и много жени забременяват без да са го планирали. Редовното спортуване е важно за поддържане на нормално тегло, а здравословната и балансирана диета спомага за здравето на майката и плода още преди зачеване.

Всяка жена в репродуктивна възраст, е добре да получи консултиране за оптимизиране на храненето и начина си на живот, да спре тютюнопушенето и да спортува повече. Въпреки, че за бъдещата майка е достатъчно да спазва съветите за балансирано хранене, които са общовалидни, тя има и специфични нужди от определени вещества, както и да избягва навици като пушене и консумация на алкохол.

За да се избегнат рискове от усложнения на бременността и дефекти на невралната тръба, на жените в детеродна възраст се препоръчва приема на витамин Б9 – фолат да започне още преди забременяване.

Основата за развитието на ембриона и плода, се поставя още преди зачеването и зависи от изборите на начин на хранене и живот по време на цялата бременност. Това е известно като произход на развитието на здравето и болестта или хипотеза на метаболитното програмиране.

Епидемиологичните данни показват, че недохранването и ниското тегло на майката преди зачеване и през първия триместър на бременността имат негативни ефекти, като се увеличава риска от затлъстяване, диабет и сърдечни болести по-късно при детето. Ниското тегло на майката е свързано и с рискове като преждевременно раждане, по-трудно раждане и др. усложнения.

Изследванията показват, че преживявания и излагания в ранните фази на живота оказват епигенетични промени в генетичния материал на овоцитите и сперматозоидите, както и в оплодената яйцеклетка. Съставът на течностите във фалопиевите тръби и спермата зависи от начина на хранене, метаболизма и възпалението у мъжа и жената. Тези условия преди зачеване могат да програмират здравето на детето в бъдеще.

Бъдещето здраве на детето зависи и от много други физиологични механизми на ранно програмиране, затова здравословното хранене е важно да се случва през целия живот за постигане на добър здравен статус. Избирайки здравословен начин на хранене с подходящ калориен прием, можем да контролираме теглото, да приемаме достатъчно нутриенти и да намалим риска от хронични болести.

По време на бременността е важно да се покрият повишените нужни от нутриенти, без да се увеличава много калорийния прием. Затова е важно да се приемат разнообразни храни от всички групи с висока енергийна плътност. Енергийната плътност е съотношението на хранителни вещества в една храна към нейната енергийна стойност.

Важно е да се избягват празните калории и да се консумират естествени храни като зеленчуци, пълно-зърнести храни, семена, ядки, нетлъсто месо, яйца, бобови растения, млечни продукти. Да се избягва захарта, сол над 2.3 гр./ден, растителни рафинирани масла, рафинирани брашна и др.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com