Здрави детски кости

Често приемаме костите си за даденост, докато не ни се случи инцидент или счупване. При всяко едно нараняване костите имат нужда от време за заздравяване, при децата също.

Изграждането на здрави и силни кости през детството е основа за добро костно здраве през целия живот. През детските и тийнейджърските години се изгражда почти цялата ни костна плътност. Около 20г. възраст приключва изграждането на костите. Като възрастни можем да заменяме старата костна тъкан с нова, но много по-бавно.  С времето костите стават по-слаби и по-лесно се чупят.

Децата със здрави кости имат по-малък риск от отслабване на костите по-късно в живота. За здравината на костите е важно децата да приемат калций, витамин Д и да спортуват.

Калцият е минерал, който участва в изграждането на здравите кости. Набавя се от млечните продукти, бобовите храни, някои семена и ядки като сусам, бадеми и зелено-листните зеленчуци. Важно е децата да приемат храни съдържащи калций поне 2-3 пъти дневно за малките деца и 4 пъти дневно за по-големите.

Витамин Д е важен за абсорбцията на калция, затова се приема като добавка от децата. Витамин Д се съдържа в мазните океански риби, черен дроб на океанските риби, яйцата, в млякото в малки количества и др.

Основно набавяме витамин Д от слънцето чрез резорбция през кожата. За малките деца се препоръчва да се приема допълнително като добавка за да няма дефицити, тъй като е много важен за здравето на костите, имунната система и др.

Окуражавайте децата да спортуват. Мускулите са толкова по-здрави колкото ги използваме. Същото важи и за костите. Спортовете като ходене, бягане, скачане, катерене, в които се използва тежестта на тялото помагат за изграждане на здрави кости. При тях се използва силата на мускулите и гравитацията, които създават натиск върху костите. Това помага на тялото за образуване на по-здрави кости.

Други спортове като каране на колело и плуване не оказват такъв натиск от тежестта на тялото. Те са чудесни за цялостното здраве, но за децата са нужни и упражнения създаващи натиск върху костите. Важно е децата да имат всеки ден поне един час физическа активност, включително и такава която оказва натиск от тежестта на тялото и гравитацията върху костите.

Всички имаме нужда от калций, витамин Д и достатъчно тренировки. Но това е особено важно за децата, най-вече когато силно израстват преди и по време на тийнейджърските години. Витамин Д и калций са важни и при лечението за възстановяване след ортопедични операции например при сколиоза, фрактури и др.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com