Здравословно готвене и съхранение на храната

Освен продуктите, с които се храним и които избираме за семейството си и децата, е важно да съобразим и уредите за приготвяне на храната и съхранение. Защо – за да осигурим запазване на храната и да намалим вредните ефекти върху организма от отделяне на химикали.

Какви уреди да използвате:

  • Тенджери, касероли от неръждаема стомана за задушаване, варене, готвене на пара
  • Тигани с незалепващо покритие от керамика. Избягвайте тиганите с тефлон, който при готвене се отделя и натоварва организма.
  • Уреди за бавно готвене. Позволяват запазване на полезните вещества, витамини и минерали в храните.
  • Уреди от термично устойчиво стъкло, йенско стъкло или керамика за печене.

За съхранение използвайте:

  • За течности – избягвайте пластмасата и използвайте стъклени шишета, буркани, шишета от неръждаема стомана.
  • За твърди храни използвайте стъклени съдове, буркани, кутии вместо пластмасови такива.

За запазване на сготвена храна за по-дълго време може да я замразите или вакуумирате. При замразяването се запазват голяма част от полезните хранителни вещества. Важно е да замразите храната скоро след приготвянето й. Поставяйте етикет с датата и използвайте не повече от един месец след замразяване.

При вакуумирането храната още докато е вряла се сипва в бурканчета на винт. Бурканчетата с готова храна се обръщат с дъното нагоре и се оставят да изстинат. Така капачките вакуумират и се запазва храната. След изстиване, бурканчетата се съхраняват във фризера или камерата на хладилника. Могат да се консумират до една-две седмици.

Препоръки за затопляне и охлаждане на храната

При охлаждане на сготвена храна, в нея започват да се развиват микроорганизми при температура 60 градуса. Колкото по-бавно е охлаждането, толкова повече бактерии се размножават. За да се избегне това, се препоръчва шоково охлаждане на храната в ледена вода или през зимния сезон на терасата.

При затопляне на храната има същия процес. Колкото е по-бавно стоплянето, се развиват повече микроорганизми. Отново се прилага шоково размразяване на храната в гореща вода или във фурната. Това се препоръчва да се прави вместо размразяване на стайна температура за няколко часа.

Не използвайте микровълнова печка за размразяване или притопляне на храна и течности. Това не се препоръчва заради вредните ефекти от облъчването на храната с микровълни и промяната на структурата на храната.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com