детска кухня

Здравословното хранене на децата е много важно, за да имат те енергия, за тяхното интелектуално развитие и доброто им настроение. Въпреки, че навсякъде сме затрупани в рекламите и магазините с нездравословна храна, това не трябва да разколебава родителите в усилията им да изградят здравословни навици на хранене и отношение към храната.

Окуражаването на здравословни навици от най-ранна детска възраст има голямо значение за живота на детето, тъй като тези навици се запазват и когато то стане възрастен човек.

Децата развиват предпочитания към тези храни, които харесват най-много, затова предизвикателството пред родителите е да направят здравословните избори привлекателни и атрактивни за детето. Хората имаме естествено предпочитание към сладките храни, тъй като и кърмата е сладка. Затова избягвайте захарта в детска възраст, за предпочитане е да предложите сладък плод на детето.

Ключовите моменти за здравословна диета на децата са:

Фокусирайте се върху цялостното хранене, а не върху отделни продукти.
За да се осигури дългосрочно правилно и здравословно отношение към храната, децата е важно да ядат цялостна, минимално преработена храна, богата на полезни вещества – храна, която е най-близо до естествения й вид в природата.

Имайте регулярни семейни хранения.
Поне един или два пъти на ден, се събирайте цялото семейство за закуска или вечеря в приблизително един и същи час, това създава комфорт и стимулира апетита.

Гответе повече вкъщи когато е възможно.
Домашно приготвената храна е здравословна за цялото семейство. Готвенето вкъщи показва на децата, че храната е важна и събира семейството заедно. Ресторантите и заведенията за бързо хранене предлагат храна, която не е полезна за здравето, богата е на транс-мазнини, сол, захар и др. Затова готвенето вкъщи или избора на добра детска кухня, е важно за здравето на вашето дете.

Включете децата
По-големите деца обичат да помагат при пазаруване и при приготвяне на храната. Дори във възрастта на 2-3 години може да правите с тях домашни сладки, да правите украси от плодове и зеленчуци като различни фигурки. Използвайте въображение и креативност, за да направите храненето забавно и полезно за вашето дете. Така може да научите децата и на различните ползи от отделните храни за здравето.

Направете разнообразни здравословни варианти за похапване между храненията вместо храни с празни калории. 
Имайте на разположение винаги плодове, зеленчуци, прясно изцеден плодов сок, мляко, когато детето иска да похапне вместо чипс, сладкиши, безалкохолни напитки, и други опаковани снаксове. Когато сте навън, на детската площадка също носете със себе си нещо здравословно за хапване, плод, домашни крекери или сладки.

Ограничете размера на порциите
Не настоявайте детето да си изяжда всичко, ако не е гладно. Не използвайте храната като подкуп или награда, както и като успокоение при негативни емоции, защото така създавате емоционална връзка с храната, която се запазва и когато детето порасне.

Автор Мирослава Делчева-Пепелджийска, класически хомеопат

mira@miradelcheva.com