Здравословно хранене при бременност

Правилното хранене преди, по време и след бременност има важно значение за здравето на бременната жена,  родилката, за нормалното развитие на плода и раждането на здраво бебе.

Бебето е изключително чувствително към нисък прием на хранителни вещества, което може да се доведе до забавен растеж, ниско тегло на бебето, риск от болести и смърт, изоставане във физическото и психическото развитие на детето.

Здравословното хранене по време на бременност включва:

  • Менюто е добре да се планира за седмица или за няколко дни – за да има възможно най-разнообразна храна.
  • Всеки ден да се ядат зърнени храни или картофи. За предпочитане са пълнозърнестите храни – пълнозърнест хляб, кафяв ориз, спагети от пълнозърнесто брашно, овесени ядки и др.
  • На всяко хранене пресни плодове и/или зеленчуци – минимум 400 грама дневно разнообразни подове и зеленчуци всеки ден според сезона.
  • Всеки ден е добре да се включват  мляко и млечни продукти с ниско или намалено съдържание на мазнини (под 2%) и ниско съдържание на сол.
  • Всеки ден да се ядат храни, богати на белтък – постни меса, бобови храни, риба, яйца.
  • Количествата на добавените мазнини да се ограничат при приготвянето на ястията, за предпочитане са  растителните масла пред животинските мазнини, да се избягват пържените храни.
  • Да се ограничат количеството на захарта, бонбоните, сладкарските продукти, газираните напитки в менюто – могат да се заменят  с пресни плодове.

Регулиране на теглото

Нормалното тегло е важен фактор за добър хормонален баланс. Противно на вярването, бременната не се храни за двама, нужни са й около 300 допълнителни килокалории през второ тримесечие и около 500 допълнителни килокалории през трето тримесечие на бременността.

Те могат да се осигурят с едно допълнително хранене с домашен сандвич със сирене или риба или две чаши и половина прясно мляко!

Ако майката е с наднормено тегло или затлъстяване, ще износи по-трудно и ще бъде предразположена към някои усложнения на бременността. Нормалното покачване на килограми за периода на цялата бременност е 10 – 12.5 кг.

Ако жената е много слаба и планира да забременее, най-добре е да достигне желателното за съответния ръст тегло преди забременяване.

Съвет: Поне шест месеца преди бременност трябва да се осигури оптимален прием на витамини, минерали и здравословно хранене. Важно е майката да е в добро здраве, да направи всички нужни профилактични прегледи преди бременност!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com