Здравословно хранене за децата 1-3 години

Когато говорим за здравословно хранене на децата във възраст от 1 до 3 години, е добре да имаме предвид и храненето на майката по време на бременността и нейното състояние, тъй като това създава условия за развитието на детето в последствие. Добре е бъдещата майка да се храни разнообразно с храна богата на витамини, минерали и макронютриенти – въглехидрати, белтъци и мазнини.

За храненето на детето голямо значение има и кърменето, тъй като изключителното кърмене благоприятства развитието на имунната и храносмилателната система на бебето. Кърмата освен на антитела е богата и на  храносмилателни ензими и олигозахариди, които позволяват създаването на добра микрофлора от полезни микроорганизми.

Следващ важен етап е правилното захранване на детето, така че да се доставят полезни вещества на тялото. Едва когато имаме тези условия, може вече детето да започне да приема по-разнообразна храна след 1-та година и да се развива успешно.

Растящият детски организъм има различни нужди от този на по-големите деца и на възрастните. За детето трябва да се приготвя отделно храната или от неговата храна да се готви по-голямо количество за цялото семейство. Бебетата и децата до 3 години имат двойно по-голяма нужда от мазнини, например.

Мазнините са важни за развитието на мозъка на детето. Те са наситени – от животински произход и ненаситени – от растителен. За правилното развитие са много важни незаменимите мастни киселини – омега 3, които се съдържат в океанската риба, чията, растителните масла като соево, орехово, масло от гроздови семки.

Добре е да се внимава с въвеждането на храни-алергени като прясното мляко и глутена. Прясното мляко е добре да се въведе след навършване на годинка. По-добре се приемат от тялото киселото мляко и сиренето, при които от ферментацията казеина /белтъка на млякото/ е по-добре усвоим. Те се въвеждат по-рано, през 8-9 месец.

Към глутена има все повече данни за алергии, затова е добре да се забави малко въвеждането му и да е докато бебето все още се кърми, за да има защита от майчината кърма. Храни които са без глутен са киноа, елда, амарант, просо, ориз, царевица и др. и те са подходящи за заместване на пшеницата и ръжта. Спелтата и лимеца са по-добре усвоими от организма, тъй като съдържат по-малко количество глутен.

Важно е храненето с разнообразни зеленчуци и плодове, според сезона. Храната да е от чист, органичен произход, да не е индустриална, обработена с химикали, пестициди, антибиотици и хормони. Захарта е важно да се избягва и да се ограничава, тъй като има риск от напълняване и кариеси и се създават нездравословни навици. Всички сладки и тестени изделия, чипсове, снаксове, произведени промишлено съдържат и транс мазнини, които са източник на свободни радикали и увреждат клетките.

Солта е важно да се приема в много малки количества. За децата до 3 години се препоръчва 2,5гр/сол на ден, което е половин чаена лъжичка. Да се избягват пакетираните храни, чипсове, снаксове, солети, които съдържат много по-високо съдържание на сол.

Това е и възрастта, в която се създават хранителни навици на децата, така че е важно да ги научим да дъвчат добре и бавно храната, когато се хранят да не се занимават с други неща, да възпитаме предпочитания към здравословна храна, вместо към вредна такава. Да внимаваме детето все пак да има режим на хранене. Да не даваме храна като емоционално успокоение при ситуации с плач и негативни емоции, тъй като това създава модел в бъдеще при проблеми да се търси храната, като вид успокоение и намаляване на емоцията.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com