Значение на протеините при бебета и малки деца

Важността от правилното хранене през ранното детство не може да бъде пренебрегвана. Протеините са едни от най-необходимите хранителни вещества, а препоръките за правилно хранене при децата се различават в зависимост от възрастта. Важността от тях обаче е еднаква за всички.

Полза от протеините

Протеините изграждат и поправят тъканите в човешкото тяло, включително мускулите и органите. Също така съдържат ензими, които произвеждат важни химични реакции в тялото и хемоглобин, който пренася кислорода в кръвта.

Без протеини тялото няма да може да се развива и расте правилно, ще губи мускулна маса и ще има проблеми с имунната система, сърцето и дихателните пътища. Особено важно е в ранните години на растеж на вашето дете, когато изискванията за развитието му се различават, да му се осигуряват правилните количества протеини, тъй като те са жизнено важни за него.

Прекаляването с протеини също има своите рискове. Изследвания показват, че твърде голям прием на протеини през първите две години, може да се свърже с повишен риск от напълняване в по-късна възраст.

Нужди от протеин при бебета

Още от раждането, бебетата се нуждаят от повече протеин на килограм телесна маса от възрастните заради ускорения си растеж. Бебетата се нуждаят от около 1,5g протеин на килограм телесно тегло на ден между 0 и 6 месеца, и около 1,2g на килограм между 7 и 12 месеца.

През първите месеци протеините трябва да идват от кърмата или бебешката формула. Кърмата е около 1% протеин и съдържа и суроватъчни и казеинови протеини. Адаптираното мляко трябва да наподобява хранителния състав на кърмата.

След като бебето удвои теглото от раждането си и достигне до около 6кг, вече може да си държи главата изправена и е захранено, тогава здравословни варианти за протеини са жълтък, пилешко, пуешко месо, риба, телешко, заешко, кисело мляко, сирене или бобови растения.

Протеинови нужди при малки деца

Деца на възраст от една до три години се нуждаят от около 1g протеин на килограм телесно тегло. Между 12 и 18 месеца, детето наддава средно между 200 и 310г на месец, между 18 и 24 – 150-225g, между 2 и 3 години – 115-230g на месец. Протеините са важни за поддържането на този здравословен растеж.

Растейки, децата могат да ядат всички протеини, които ядат и бебетата, но са по-склонни към проява на предпочитания. Опитвайте различни протеинови храни и напитки, за да сте сигурни, че детето ви приема достатъчно количество. Ядкови масла или млека, сирене, кисело мляко и паста от боб или нахут са чудесни примери за източници на протеини.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com